Lozan Mubadilleri

Duyurular | Haberler | Etkinlikler

Cumhuriyet’in 93. Yıldönümü Maltepe’de 93 Kol Mübadil Davulu ile Kutlandı

 

img_5899-2Maltepe Belediyesinin düzenlediği ve binlerce Cumhuriyet Sevdalısının katıldığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine bu yıl Lozan Mübadilleri Vakfı da katkı sundu ve destek verdi.

Kutlamalar,  29 Ekim sabahı Maltepe Meydanında 93 kol mübadil davulunun gümbür gümbür çalması ile başladı.

 

img_5893

Törende konuşan Başkan Ali Kılıç, “Maltepeliler, dolu dolu bir Cumhuriyet kutlaması yaşıyor. Her toplumun, her kültürün çeşitli gelenek ve görenekleri vardır. 93 davulcumuza teşekkür ediyorum. Sağ olsun bizi kırmadılar, Edirne’den, Adana’dan, ülkemizin çeşitli yerlerinden buraya geldiler. Nasıl ki Maltepeliler, mübadelen sonra buraya geldiklerinde, Mustafa Kemal ve devrimlerine sahip çıkmak için davul çalmışsa, biz de tam da bu dönemde, bazı değerlerimizin unutturulmak istendiği bir ortamda, bazı değerlerimizden vazgeçsek de olur denildiği bir ortamda, ‘Hayır dur orada, biz Cumhuriyetçiyiz, Cumhuriyet’e sahip çıkıyoruz, çıkacağız’ deriz” diye konuştu.

Başkan Ali Kılıç’tan sonra söz alan Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç ” Mübadiller olarak bu topraklara ayak bastığımız andan itibaren Cumhuriyet’e sahip çıktık. Görmeyen gözlere, duymayan sağır kulaklara inat 1923 yılından itibaren Mübadelede Selanik/Drama’dan gelen mübadiller davul çalarak Cumhuriyet’in kuruluşunu çoşku ile kutluyor.  Mübadillerin Maltepe-Beşçeşmelerde yıllardır sürdürdüğü bu geleneğe sahip çıkan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a, Meclis Üyelerine, Öykü Ajansa ve Cumhuriyet sevdalısı Maltepe halkına sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.

 

img_5956

 

 

Maltepe Meydanındaki törene katılanlar davullar eşliğinde yürüyerek  Beşçeşmeler’den Meydanından geçerek resmi kutlamaların yapıldığı Maltepe Stadına geldiler.

 

 

 

 

img_6039

 

Mübadil Davulları stattaki resmi kutlamalara da katılarak Cumhuriyet için çaldılar.

 

img_6841

29 Ekim akşamı Maltepe Belediyesi ana binasınından önünden başlayan meşaleli yürüyüşe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Lozan Mübadilleri Vakfı Üyeleri ve binlerce Maltepeli katıldı. Katılımcılar yine davullar eşliğinde ellerinde meşalelerle Beşçeşmeler Meydanına geldiler.

Burada bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Sizlerin bu coşkusunu gördükçe, Atatürk’ün dediği gibi Cumhuriyet ilelebet yaşayacak, sizler yaşatacaksınız. Cumhuriyet kimsesizlerin sahibi, hürriyet, eşitlik, bağımsızlık ve özgürlüktür. Eğer Atatürk’ün kurduğu bu Cumhuriyet’i sahiplenir ve değerlerine sahip çıkarsak daha da ileriye, daha da çağdaş bir görünüme kavuşturacağız. İşte Atatürk’ün insanı, böyle değerlerine sahip çıkıyoruz. Burada unutulmaya yüz tutan mübadil davulu gösterisine de sahip çıktık. Bu sene 93 davulla Cumhuriyetimizi kutladık, gelecek sene 94 davul olacak. Türkiye’nin her yerinden davulcularımız geldi, sağ olsunlar. Bir dahaki seneye Maltepeliler, bu davulları çalacak, sizler sahip çıkacaksınız” dedi.
img_6968

LOZAN MÜBADİLLERİ VAKFI KOROSU KONSERİ

Akşam etkinliklerinin merkezi Beşçeşmeler meydanıydı. Saat 20:00’de Şef Garip Meriç Mansuroğlu yönetiminde sahne alan Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu mübadillerin belleklerinde getirdikleri Rumeli Türkülerini seslendirdi. Meydanı ve çevredeki kafeleri, restaurantları dolduran, oturacak yer bulamayan dinleyciler konseri ayakta izledi ve  söylenen türkülere alkışlarla tempo tutarak ve birlikte söyleyerek eşlik etti.

 

img_7005

Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’ndan sonra sahne alan Burhan Öcal ve Trakya All Stars da, şarkılarıyla meydanı dolduranları coşturdu

 

 

 

 

img_6568

img_6637

 

 

 

 

 

 

MÜBADİL DAVULU NEDİR
“Selanik’ten göç edip Maltepe’ye yerleşen mübadiller,1924 yılından bu yana Cumhuriyet’in ilanını, davul zurnayla ve oyunlarla kutluyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim’in Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmasını 1925 yılının Nisan ayında kabul etmiş. Yani Mübadil Davulu adı verilen Cumhuriyeti kutlama etkinliği, Cumhuriyet Bayramı’nın kendisinden bile önce başlamış. Kısaca mübadiller 29 Ekim’i, kanun gereği bir bayram olduğu için değil, o günün değerini, mutluluğunu, neşesini içlerinde hissettikleri için kutluyorlar.”

Leave a Reply